Yellowmama,Used Guitar,Santa cruz Guitar,Furch Guitar
  • © Coryright all right reserved. xhtml css
  • Online / visit : / sitemap

YELLOW ARTICLE

head.jpg

Santa Cruz Firefly - Review by Guitar Player Magazine

fireflyd.jpg

คุณย่าของผมซื้อ Martin 0-18 เมื่อปี 1930 และเธอก็ใจดีเหลือเกินที่มอบมันให้กับผมเมื่อหลายปีก่อน ทุกคนที่ได้ลองเล่นกีต้าร์ตัวนี้ มักพูดเป็นเสียงเดียวกันว่า เสียงของมันดีเหลือเกิน ทำไมกีตาร์ที่มีขนาดเล็ก ถึงให้เสียดังได้น่าเหลือเชื่อ และทำไม พวกเขาไม่ทำกีตาร์แบบนี้เหมือนที่เคย สองข้อแรกนั้นน่าจะจริง แต่ข้อที่สาม ดูเหมือนว่าผมและผู้คนที่ Santa Cruz Guitar Company นั้นมีความเห็นที่แตกต่าง โลกรู้จักดีว่า Santa Cruz Guitar Company นั้นเป็นบริษัทที่ผลิตอคูสติคกีต้าร์ชั้นเยี่ยม โดยเฉพาะตัวที่เราจะได้มาทดสอบ เจ้า Firefly ตัวน้อยนี้ มันช่างเป็นกีต้าร์ที่สร้างความประหลาดใจให้กับเราเป็นอย่างมาก

My grandmother bought a Martin 0-18 in 1930, and she was kind enough to give it to me many years ago. Everyone who has ever played that guitar has marveled at how great the tone is, how amazingly loud it is for such a small-bodied instrument, and how they don't make 'em like they used to. The first two comments are absolutely true. As for the third, I and the folks at the Santa Cruz Guitar Company beg to differ. SCGC is known the world over for their righteous acoustics, and this particular specimen-the diminutive Firefly-is a flat-out stunning flat-top.

Firefly มาถึงพร้อมด้วยกล่องที่สวยงามมาก พอเปิดออก มันเหมือนอย่างกับฉากในหนัง Pulp Fiction พื้นผ้าสีเขียวที่เปล่งประกาย โอบอุ้มกีตาร์ที่สวยงาม และเรียบง่าย Santa Cruz ยังเขินอายกว่าที่จะเรียกกีต้าร์ตัวเอง ว่าเป็น "parlor" หรือ "travel guitar" เนื่องจาก คุณภาพที่มันอัดแน่นอยู่ในตัว ดูจะขัดแย้งกับคำที่จะเรียกได้ อย่างไรก็ดี เพื่อให้คุณเห็นภาพถึงขนาดความเล็กของมัน ด้วยความยาวสเกล 24" ซึ่งเป็นความยาวที่สั้นลงกว่า Santa Cruz D series dreadnought อยู่ หนึ่งนิ้วครึ่ง มันแคบกว่า D series อยู่ราวสามนิ้ว แต่กลับมีความลึกที่ใกล้เคียง ซึ่งมันมีผลกับเสียงอย่างแน่นอน ซึ่งเราจะพูดถึงเสียงในภายหลัง

The Firefly arrived in a beautiful case, and opening it was like a scene out of Pulp Fiction, as radiant, plush green velvet cradles and hugs this classy, elegant acoustic. Santa Cruz is shying away from saying "parlor" and "travel guitar" when describing the Firefly because of the potential baggage associated with those terms. That will, however, clue you in to the dimensions of this instrument, which are on the smaller side. At 24", the scale length is almost one-and-a-half inches shorter than that of a Santa Cruz D series dreadnought. The Firefly's body is almost three inches narrower at the lower bout than its D series sibling, but has roughly the same depth-a factor that will come into play as we discuss its tone.

ส่วนเรื่องความงามของมัน Firefly ดูจะใช้แนวคิดแบบ น้อยๆแต่สวยงามลงตัว กับไม้ cedar ในด้านหน้า, ivoroid rosette, และ ebony fretboard พร้อม mother-of-pearl เป็นจุดบอกตำแหน่งเฟรท, และหมุดแบบ Ebony แต่สิ่งที่ดึงดูดเราเป็นพิเศษ เริ่มด้วยการใช้ไม้ Brazilian rosewood กับ headstock พร้อมด้วยโลโก้สุดเท่ห์ของทาง Santa Cruz และแน่นอนไม้ข้างและหลังเป็นก็เป็น Brazilian rosewood ทั้งหมดซึ่งมันดูดีอย่างสุดๆ ทางบริษัทมีความภูมิใจอย่างยิ่งกับการอนุรักษ์ธรรมชาติ เพราะไม้ที่ได้มามีอายุกว่า เจ็ดสิบปี ซึ่ง Richard Hoover ประธานบริษัทกล่าวว่า นี่คือความสำเร็จทั้งในแง่ของสิ่งแวดล้อม และเสียงที่ดี

Cosmetically, the Firefly sports a minimalist aesthetic on its front side with a discrete but perfect cedar top, understated ivoroid rosette, an ebony fretboard with small mother-of-pearl dots, and Ibony bridge pins. The glamour begins with the beautiful Brazilian rosewood headstock facing and cool Santa Cruz logo. The headstock foreshadows the Firefly's Brazilian rosewood back and sides, which are utterly drop-dead gorgeous. Santa Cruz prides itself on being a very green company that uses only reclaimed wood, so this incredible specimen of Brazilian is more than 70 years old. According to SCGC's president, Richard Hoover, this is both ecologically and sonically sound

flyfire.jpg

ไม่มีการใช้ไม้จากต้นไม้ที่ยังยืนต้น มาทำกีต้าร์รุ่นนี้ เขายังกล่าวอีกว่า นี่คือสิ่งที่ถูกต้อง เกี่ยวกับสิ่งแวดล้อม แถมยังได้ประโยชน์จากความเก่าของไม้ ที่ให้เสียงที่ดีมากๆ

"None of the wood on this guitar was cut from living trees," he says. "That's the right thing for the environment, and a great side benefit is that this old wood sounds so much better."

เรามาเข้าประเด็นในเรื่องของเสียงเลยดีกว่า ผมไม่เคยได้ทดสอบกีต้าร์ตัวไหน ที่มีผู้คนคนพูดซ้ำไปซ้ำมาเพียงไม่กี่คำ "มันน่าจะเป็นกีต้าร์ที่ดีที่สุด เท่าที่ผมเคยเล่นมาในชีวิต" มันยากมากสำหรับผม ที่จะบรรยายออกมาเป็นคำพูด ว่ามันเกิดอะไรขึ้นเมื่อคุณเล่นมันทั้งแบบ pick หรือ strum เอาเป็นว่า มันให้ทั้งความเต็ม,ดัง, และ มีชีวิตชีวา ความใสและชัดเจนของสายแต่ละสาย หางเสียงที่ยอดเยี่ยม เสียงในย่านสูงที่ให้ความเป็นดนตรีสูง ทุกคนที่ได้ยินเสียงจากกีต้าร์ตัวนี้ถึงกับทรุดกับพลังและความลึกของเสียงที่ออกมาจากกีต้าร์ตัวเล็กขนาดนี้ นั่นเป็นเพราะว่าความพิถีพิถันของทาง Santa Cruz ที่ใส่ใจที่จะปรับแต่งไม้หน้าของกีตาร์ให้ก้องกังวาลเหมาะกับขนาดของมัน ซึ่งวิธีที่ทางบริษัใช้คือ การทำไม้หน้าให้มีความหนาบางไม่เท่ากัน จากความบางที่ใกล้ขอบ ไล่ให้หนาขึ้นเมื่อมาถึงช่วงกลาง ทำให้มันโค้งเหมือนตัวดอกลำโพง

On the subject of sound, let's just cut right to the chase. I've never reviewed a guitar that has caused so many people to instantly utter some variation on the phrase, "This might be the best guitar I've ever played in my life." It's tough to put into words what happens when you pick or strum the Firefly, but here goes: The sound is full, loud, and lively, with an amazing clarity and definition from string to string. The sustain is downright incredible, and the treble response is beautifully musical. Everyone who hears this guitar was floored by how much depth and power emanated from such a small body. That's partly because of the great care Santa Cruz takes to tune the guitar's top to match the resonance of the body cavity, and the way the company varies the top's thickness-from thin at the edge to slightly thicker at the middle-to make it respond more like a speaker cone.

flyfire.jpg

แน่นอนมันไม่มีความถี่ที่ขัดแย้งกันในกีต้าร์ตัวนี้เลย ทำให้โทนเสียงทั้งเต็มและให้รายละเอียดเสียงที่สลับซับซ้อนได้ดี เมื่อคุณกระแทกคอร์ด เสียงแต่ละโน้ต แทบจะออกมาเต้นอยู่กลางอากาศ สีสันเปลี่ยนไปตามท่วงทำนองของเพลง แอ็คชั่นกำลังดี ทำให้คุณสามารถกระแทกกระทั้นได้แรงดั่งใจ ซึ่ง Firefly ก็ตอบสนองได้โดยไม่ต้องบีบต้องเค้น เทคนิคที่ผมชอบเป็นการส่วนตัวคือ การผสมผสานทั้งการใช้นิ้วดีดร่วมกับปิ๊ก ซึ่งมันก็ให้ดึงศักยภาพของเสียงออกมาได้อย่างกลมกลืน

There is no frequency cancellation whatsoever with this guitar, and its overtones are rich and complex. Hit a chord, and the notes seem to dance around in mid air with ever-changing color and timbre. The medium action allows you to dig in as hard as you want, and the Firefly just keeps delivering, with no squashing or compression. My favorite approach was a hybrid pick/fingers technique-which really brought out all the guitar's nuances.

ดูเหมือนไม่บ่อยนักที่จะมีกีต้าร์ที่ผสมผสานทุกอย่างอยู่ในตัว ไม่ว่าจะเป็นวัสดุที่เป็นที่สุด งานฝีมือที่สมบูรณ์แบบ ภาพลักษณ์และเสียงที่ยอดเยี่ยม Firefly มีทุกอย่างที่กล่าวมาแล้วเบื้องต้น แน่นอนที่สุด โทนเสียงที่ไม่มีที่ติ ไม่ว่าคุณจะเล่นแบบไหนหรือใครเป็นผู้เล่นก็ตาม ราคามันอาจจะไม่ได้ถูกนัก คุณอาจจะต้องจ่ายเพิ่มกว่าสามพันเหรียญหากต้องการไม้บลาซิลเลี่ยน ซึ่งพวกเราส่วนใหญ่ก็ยังไม่มีปัญญา แต่อย่าลืมว่าไม่เคยมีใครที่ได้เล่นกีต้าร์ตัวนี้ แล้วพูดว่าไม่คุ้มค่า หากเทียบกับราคา มันคือศิลปะแห่งงานฝีมือ แน่นอนเราควรมีไว้ในครอบครองให้ได้สักวันหนึ่ง

มันไม่เพียงแต่เป็นกีต้าร์ตัวเล็กที่เสียงดีที่สุดที่ผมได้ลองในหลายปีที่ผ่านมา (ให้เจ้า Martin มหัศจรรย์ตัวน้อยของผมขึ้นหิ้งไปก่อน) แต่นี่คือ หนึ่งในกีต้าร์ที่เสียงดีที่สุดที่ผมเคยเล่นมา ...จบ

Every once in a while you play a guitar that just puts it all together-an instrument that simply nails the elusive recipe of top-quality materials, impeccable workmanship, ravishing good looks, and stellar sound. The Firefly has all of those things in glorious abundance. This guitar is absolutely overflowing with tone, riffs, and songs that spill forth effortlessly no matter who plays it. Obviously, the Firefly isn't cheap. You could knock three grand off the price if you went for Indian rosewood instead of Brazilian, and most of us still couldn't afford it. But here's something to think about: No one who has played this guitar has said it wasn't worth its lofty price tag. It's a handmade work of art, and we should all own a guitar like this some day. This isn't just the best small-bodied guitar I've played in years (giving Hall of Fame status to my awesome little Martin). This is one of the best guitars I've ever played period.

บทความจาก Guitar Player Magazine / แปลโดย คุณวิบูลย์